Keski-Pohjanmaan TAITO käsityökoulu 30 vuotta

.

Käsityökoulun juhlavuoden kunniaksi Taito Keski-Pohjanmaa lahjoittaa kaikille tämän vuoden eskari-ikäisille lapsille Kissa pistoksissa tekemispaketteja Taito Shop Kankurissa, taitokeskus Sievissä ja taitokeskus Kalajoella pe 26.3. 

Taito Shop Kankuri, avoinna pe klo 9-17
Mannerheiminaukio 3, Kokkola
Taitokeskus Sievi, avoinna pe klo 9-15
Kantolantie 8, Sievi
Taitokeskus Kalajoki, avoinna pe klo 9-15
Vanha Raahentie 1, Kalajoki
.

Taito Keski-Pohjanmaa aloitti rohkeasti käsityökoulutoiminnan Kalajoella virallisesti vuonna 1991. Alku tehtiin yhteistyössä Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kanssa ja muutaman vuoden kuluttua Taito Keski-Pohjanmaan Kalajoen käsityökeskus otti vetovastuun Kalajoen opetuksestaMyös Kokkolassa ja Kannuksessa aloitettiin käsityökoulu kokeiluluontoisesti samana vuonna, mutta varsinainen virallistaminen tapahtui vuonna 1992. Olimme ensimmäisten joukossa koko maassa käynnistämässä käsityökouluaTähän innoitti vuonna 1990 Opetushallitukseen perustettu käsityön taiteen perusopetuksen kehittämistyöryhmä. Pitkälti työryhmän toimesta saatiin vuonna 1992 valtakunnallinen opetussuunnitelma, jonka mukaista opetusta Taito-Keski-Pohjanmaan käsityökoulun antoi. Opetussuunnitelma takasi laadukkaan käsityön taiteen perusopetuksen aloittamisen. Laki taiteen perusopetuksesta annettiin vuonna 1992 ja samana vuonna hyväksyttiin valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Sievissä taiteen perusopetuksen käsityön opetus alkoi vuonna 1998 ja vuonna 199käynnistyi myös aikuisten opetus Kokkolassa  

Tällä hetkellä Taito Käsityökoulu toimii Kokkolassa, Kalajoella, Kannuksessa, Kaustisella ja Sievissä. Oppilaita on vuositasolla reilut 280. Taito Keski-Pohjanmaan Taito käsityökoulu hyväksyttiin vuonna 2020 mukaan valtionosuusrahoitukseen. Tämä mahdollisti rehtorin palkkaamisen ja opetuksen laajentamisen uusille paikkakunnille ja kohderyhmille. Painopistealueina on ollut toteuttaa ja kehittää laadukkaasti opetussuunnitelman mukaisia teemoja: pukeutuminen, esine- ja tekstiiliympäristö, palveluympäristö, rakennetut- ja luonnonympäristöt sekä keskipohjalaisuudesta nousevat tekniikat ja materiaalit.  

Opetuksen tavoitteena on antaa oppilaalle kokemuksia käsityöstä, muotoilusta ja teknologiasta sekä syventää niihin kuuluvaa osaamista. Opiskelut luovat edellytyksiä myönteiselle suhteelle käsityölliseen tekemiseen ja innostavat oppilasta oivalluksiin, mielikuvitukseen ja tekemisen iloon. Käsityökoulu tarjoaa käsityön taiteen perusopetusta lapsille, nuorille ja aikuisille. 

Tulevia juhlavuoden tapahtumia ovat tekemispakettien jakaminen, käsityökoulujen näyttelyt ja työpajat käsityökoulun paikkakunnilla, puistoissa toteutettavat tempaukset ja erilaiset yhteistyö projektit. Taito Käsityökoululla on myös ollut ilo olla mukana tekemässä  juhlavuonna I L M A V A – lasten ilmastotaideteosta yhteistyössä Kokkolan eri taiteenalojen toimijoiden kanssa. Videotaltiot julkaistaan Earth hour lauantaita 27.3. edeltävällä viikolla ja sen jälkeen kevään kuluessa Keski-Pohjanmaan konservatorion Youtube-kanavalla. Syksyllä Taito käsityökoulu on mukana Loistavaa viikon ohjelmassa Kokkolassa ja omana tapahtumana Loistava viikko järjestetään myös maakunnassa.