Taideroihu

Taideroihu

Taideroihu on Keski-Pohjanmaan konservatorion, Lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja Taito Keskipohjanmaa ry:n yhteishanke, jonka tavoitteena on tuoda taidepajatoimintaa, käsityötä, tanssia, musiikkia ja kuvataidetta alueen koulujen iltapäiviin. Taideroihu-kulttuuripajat on suunnattu 2.-6.-luokkalaisille lapsille ja yläkouluikäisille nuorille. Hanke on saanut erityisavustusta Kulttuuri ja opetusministeriöstä kolmen lukukauden ajaksi 2016-2017.

Taideroihu-käsityöpajassa kokeillaan erilaisia materiaaleja ja käsityötekniikoita, lasten toiveet huomioiden. Oma tekeminen ja puuhaaminen ovat pääosassa. Kerhot kokoontuvat kerran viikossa koululla koulupäivän jälkeen. Paja on maksullinen, lukukausimaksu 50 € kattaa 12 kerran opetuksen ja kaikki materiaalit. Joillakin kouluilla järjestetään lyhyempää kurssimaista kerhotoimintaa.

Syksyn 2016 ja kevään 2017 aikana Taideroihu-käsityöpajoja on ollut Isokylän, Hollihaan, Halkokarin ja Villan kouluilla. Toimintaan osallistui noin 40 innokasta 2-6 luokkalaista. Tyttöjä ja poikia oli pajoissa jokseenkin saman verran. Ryhmät kokoontuivat pääsääntöisesti teknisentyön tiloissa, tekemisten kirjo oli laaja, tilassa onnistui niin puutyöt kuin kankaanpaino ja saippuan valmistus.

Syksyllä 2017 on tarkoitus jatkaa Isokylän, Hollihaan ja Halkokarin kouluilla. Kantakaupungissa tarjoamme kahta eri pajaa/koulu. Käsityöpajat 2-3 luokkalaisille heti koulupäivän jälkeen ja iltapäivällä 3-6 luokkalaisille paja teknisen työn tilassa. Ruotsalon koululle tarjotaan yksi paja/koulu. Kälviän yläasteella toteutetaan periodimaisia pajoja. Näiden lisäksi Taideroihukäsityö näyttäytyy muutamissa esittelytilaisuuksissa.

Taideroihu 2 -hanketta on haettu vuodelle 2018. Jos myönteinen päätös saadaan, jatkavat syksyllä aloitetut kerhot myös keväällä ja uusia kouluja voidaan mahdollisesti ottaa mukaan toimintaan. Toimintamme kohdistuu uudessa hankkeessa myös esikouluikäisiin.

 

Taideroihu käsityö:

Värkkäri-käsityöpaja on suunnattu 3-6 –luokkalaisille lapsille. Paja kokoontuu kerran viikossa heti koulupäivän jälkeen 2 kokonaista tuntia kerrallaan. Pajassa opitaan käsityön vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen. Pajassa tutustutaan monipuolisesti käsityömateriaaleihin, tehdään tuotteita puusta, metallilangasta, kierrätysmateriaaleista ja kankaita kuviomalla. Tekeminen ja puuhaaminen ovat pääasiassa. Tärkeintä on päästä nauttimaan itsetekemisestä ja oppia uusia oivalluksia.

HALKOKARI:
käsityö ke klo 14.15-15.45

HOLLIHAKA:
käsityö to klo 14.30-16

ISOKYLÄ:
käsityö 2.-3. lk. pe klo 13-14.30
käsityö 3.-6. lk. pe klo 14.30-16

Kokkolan maakunnan koulut voivat kysyä lyhytpajoja.

Lisätietoja Taideroihu-käsityöpajoista:

KANKURI Taideroihu
Taito Keski-Pohjanmaa ry
Mannerheiminaukio 3, 67100 Kokkola
taideroihu (at) taitokeskipohjanmaa.fi
Jaana Torikka, +358 (0)50 3363519
jaana.torikka (at) taitokeskipohjanmaa.fi
Tuija Isopahkala, +358 (0)44 3363503
tuija.isopahkala (at) taitokeskipohjanmaa.fi

 

Kuvataide:

Kuvataidekerhossa keskitytään kuvataiteen erilaisiin ilmaisumuotoihin. Sisällöissä huomioidaan koulu- ja oppilaskohtaiset toiveet. Kerhossa tutustutaan värien ja muotojen maailmaan piirtäen, maalaten, valokuvaten, muovaillen ja rakennellen. Kerhossa tuetaan lapsen omaa ilmaisua ja kannustetaan luoviin ratkaisuihin. Eri sisältöjä painotetaan oppilaiden toiveet huomioiden.

Musiikki:

Musiikkipajoissa tutustutaan erilaisiin musiikkityyleihin ja äänimaisemiin soittaen, laulaen, liikkuen ja kuunnellen. Hyödynnämme monipuolisesti musiikin eri osa-alueita kuten rytmiä, melodiaa, harmoniaa tai sointivärejä. Oppilaat saavat olla mukana suunnittelemassa pajan toimintaa ja yhdessä katsomme mitä ideoistamme syntyy! Ehkäpä valmistamme oman sävellyksen koulun johonkin juhlaan, innostumme sovittamaan näkemäämme kuvataidetta tai rummuttamaan rytmejä tanssijoille!

Tanssi:

Tunnit sopivat ehdottomasti kaikille, jotka ovat kiinnostuneet omasta liikkeestä ja tanssista – aikaisempi kokemus tanssista ei ole välttämätön. Tanssin luovan tekemisen lähtökohtana on oppilaan oma liike, eli sinä kokonaisuudessasi! Tunnit muotoutuvat osallistujien ehdolla ryhmän hengen mukaisesti, ottaen huomioon erilaiset kiinnostuksen kohteet. Tunneilla teemme yhteistyötä kaikkien osallistujien kanssa, sekä parityöskentelyn, että ryhmätyöskentelyn muodossa. 

Osallistumismaksu on 40 € / musiikki ja tanssi, sekä 50 € / kuvataide ja käsityö.

 

Ilmoittautuminen Taideroihu -käsityöpajoihin