KESKI-POHJANMAAN TAITO – KÄSITYÖYRITTÄJÄ PALKINTO Pläkkiseppä Tom Ojanperälle

Vuoden 2020 Keski-Pohjanmaan Taito -käsityöyrittäjä palkinto luovutettiin ma 16.11.2020 klo 14.00 Taitokeskus Kankurissa Pläkkiseppä Tom Ojanperälle.

Taito -käsityöyrittäjä palkinnon valinnassa kiinnitetään huomiota yrityksen toimintatapaan, tuotteiden omaleimaisuuteen, innovatiivisuuteen, luoviin toimintamalleihin ja laatuun sekä yrityksen toimintaedellytyksiin ja kehitysmahdollisuuksiin. Palkittavilta edellytetään eettistä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa. Tuotteiden tulee edustaa korkeatasoista käsityötaitoa ja muotoilua ja niillä tulee olla perusteltu käyttötarkoitus.

Pläkkiseppä, Tom Ojanperän valinnalla haluamme kunnioitetaan vanhaa arvokasta käsityöperinnettä, pläkkimestaritaitoja ja taidon mestaria, kertoo toiminnanjohtaja Tuula Puoskari ojentaessa yhdessä Taito Keski-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtajan Kaija Jestoin kanssa Eelis Aleksin korun Soturi, Ojanperälle. Koru kuvastaa sankarin sielua sydämissä, soturin seikkailussa.

Tom Ojanperä on perustanut Pläkki ja Peltituotteen Kokkolaan vuonna 2010. Kaikki tuotteet hän valmistaa käsityönä, perinteisiä pläkkisepän käsityömenetelmiä käyttäen. Konekantaan kuuluvat pääasiassa vanhat työkoneet sekä Tom Ojanperän itse valmistamat työkalut. Hänen tuotevalikoimiinsa kuuluu koriste- ja käyttöesineitä, joista osa perinteisiä malleja ja osa itse suunniteltuja tuotteita. Erityisesti hänen Loistelyhtynsä on viehättänyt asiakkaita vuodesta toiseen. Hän valmisti vuonna 2018 Taito Shop Kankurille oman joulukuusenkoriste malliston.  Tom Ojanperä valmistaa tuotteita myös tilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan.

Keski-Pohjanmaan Taito-käsityöyrittäjä palkinnon ovat aikaisemmin saaneet:

2002 Sievin Savi, Terhi Vähäsalo,

2004 Hans Holmqvist, alueellinen kunniamaininta perinnekäsityön mestaritaidosta

2004 Eeva Hellström, alueellinen kunniamaininta perinnekäsityön mestaritaidosta

2006 Anna-Maija Sipilä, alueellinen kunniamaininta perinnekäsityön mestaritaidoista

2008 Marianne Uusitalo, Keski-Pohjanmaan Taito käsityöyrittäjä

2010 Marja ja Jonas Rak, Noolan Oy, Valtakunnallinen Taito-palkinto

2014 Eija Porkola, Tyynelän Tontut, Keski-Pohjanmaan Taito käsityöyrittäjä

2016 Anniina Isokangas, PaaPii Design Oy, Keski-Pohjanmaan Taito käsityöyrittäjä

2018 Satu Somero, Pisa design, Keski-Pohjanmaan Taito käsityöyrittäjä